Het levensgeluk van onze jongeren holt achteruit. De hoofdverdachte? De smartphone! Ruim de helft van de kinderen van 9 t/m 13 jaar zegt in meer of mindere mate verslaafd te zijn aan hun mobiele telefoon. Dat blijkt uit representatief onderzoek van onderzoeksbureau No Ties voor het NOS Jeugdjournaal. Meer dan 500 kinderen vulden hier de enquête in.

Niets heeft onze ontmoetingen, slaapritme, liefdesleven, winkelgewoontes, vakanties, reizen, dinertjes en zelfs onze wc-bezoekjes zó verandert als de smartphone.

Sinds het stenen tijdperk was menselijk contact voornamelijk een kwestie van onderonsjes, van persoon tot persoon. Maar de smartphone revolutie heeft deze eeuwenoude gewoonte aan de kant gezet en we zitten midden in een gigantisch sociaal experiment, waarin jonge mensen op dit moment de belangrijkste proefkonijnen zijn. En dit is, naast de meest beïnvloedbare doelgroep, de allereerste groep ooit die opgroeit met de smartphone.

En tegelijkertijd zien we tevens dat westerse tieners in een grote mentale gezondheidscrisis verkeren. Ze spreken minder met elkaar af, vertonen meer gedragsproblemen en zijn vaker depressief. Tegelijkertijd zien we dat de afgelopen jaren de stijging van de criminaliteitscijfers voor veel landen over de hele wereld een grote zorg zijn geworden. De meest waarschijnlijke boosdoener? De smartphone!

Smartphone: dag pubertijd
Kortgeleden vierde de iPhone zijn 16de verjaardag. Nu de smartphone de puberteit heeft afgeschud, is het een goed moment om de invloed op het welzijn van kinderen te beoordelen. Het bewijs is overweldigend: smartphones en sociale media vormen een groot gevaar voor de mentale gezondheid van tieners. Het is tijd om in te grijpen.

Want wat is de afgelopen twintig jaar de meest ingrijpende verandering in ons dagelijks leven geweest? In onze dagelijkse gewoonte, ons slaapritme, ons liefdesleven, winkelgewoontes, vakanties en reizen? De smartphone!

Sinds het stenen tijdperk was menselijk contact voornamelijk een kwestie van fysieke onderonsjes. Maar de smartphone revolutie heeft deze eeuwenoude gewoonte als een bulldozer aan de kant geschoven. We zitten midden in een gigantisch sociaal experiment, waarin tieners op dit moment de belangrijkste proefkonijnen zijn. En dit is de meest beïnvloedbare doelgroep, en de allereerste groep ooit die opgroeit met de smartphone.

En tegelijkertijd zien we nu ook dat westerse tieners in een grote mentale gezondheidscrisis verkeren.  Ze spreken minder met elkaar af, vertonen meer gedragsproblemen en zijn vaker depressief. De meest waarschijnlijke boosdoener: de smartphone!

In 2007 kwam de eerste iPhone en Nederlandse kinderen brengen veel tijd door op het scherm van de mobiel/smartphone. Scholieren zitten gemiddeld vijf uur (!) per dag op hun smartphone.   Sociale media beloofde ons de wereld te verbinden en tegelijkertijd zijn jongeren in het tijdperk van YouTube, TikTok, Instagram, Snapchat en WhatsApp en Facebook, ongelukkiger onzekerder en eenzamer dan ooit.

Zomaar een paar koppen boven de nieuwsberichten van het afgelopen jaar:
‘Ongekende daling mentale gezondheid meisjes’,
‘Crisis in de jeugdzorg’,
‘Steeds meer jongeren maken einde aan hun leven’,

Nederlandse kinderen zijn een stuk minder tevreden met hun leven sinds de smartphone zijn intrede deed, zo bleek laatst uit het grootschalige onderzoek van: Health Behaviour in School-aged Children.

Maatregelen
Mobiele telefoons en ook tablets/smartwatches mogen in 2024 dan ook niet meer worden gebruikt in de klas. Scholen moeten hier zelf afspraken over maken met leraren, ouders en leerlingen zodat iedereen in de school precies weet wat wel en niet mag.

Driekwart van de kinderen geeft aan dat ze thuis ook niet altijd op hun telefoon mogen. Voor de meeste betekent dit dat er geen telefoon aan tafel bij het eten mag en geen telefoon ’s nachts in de slaapkamer. Ook geeft meer dan de helft aan dat er een afgesproken schermtijd is.

Ruim de helft van kinderen van 9 tot en met 13 jaar zegt in meer of mindere mate verslaafd te zijn aan hun mobiele telefoon. Dat blijkt uit representatief onderzoek van onderzoeksbureau No Ties voor het NOS Jeugdjournaal. Meer dan 500 kinderen vulden de enquête in. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de respondenten vaak het gevoel heeft dat ze even op hun telefoon moeten kijken en hem moeilijk kunnen wegleggen. Ook geven 8 op de 10 kinderen aan vaak langer op hun telefoon te zitten dan gedacht.

Bronnen:
https://nos.nl/artikel/2469211-helft-van-de-kinderen-tussen-9-en-13-vindt-zichzelf-telefoonverslaafd
https://decorrespondent.nl/14753/smartphones-verzieken-de-mentale-gezondheid-van-jongeren-wanneer-grijpen-we-in/29abefc6-6d57-0c15-0ae0-7d5bb4a16008?
https://decorrespondent.nl/14753/smartphones-verzieken-de-mentale-gezondheid-van-jongeren-wanneer-grijpen-we-in/29abefc6-6d57-0c15-0ae0-7d5bb4a16008?
https://www.stopumts.nl/doc.php/Berichten%20Nederland/12978/Smartphones%20verzieken%20de