Links: Thermo-grafische foto van het gezicht en hoofd na de blootstelling (20 minuten bellen) met een mobiele telefoon.
Rechts: Thermo-grafische foto van het gezicht en hoofd, zónder de blootstelling van een mobiele telefoon.

De bloedsomloop
Bloedcirculatie is een ander woord voor de bloedsomloop. Het betekent de stroming van het bloed in je lichaam want je bloed stroomt via de bloedvaten door het lichaam. Dit wordt gedaan door de kleine bloedsomloop en de grote bloedsomloop. De functie van ons bloedvatenstelsel is dan ook om het bloed rond te pompen door het gehele lichaam. Hierdoor kunnen alle cellen en weefsels van het lichaam worden voorzien van zuurstof en voedingsstoffen en aan de andere kant kunnen de cellen de afvalstoffen, zoals koolstofdioxide, afgeven aan het bloed en door de bloedsomloop worden deze afvalstoffen vervolgens afgevoerd en uitgescheiden uit het lichaam.

De kleine- en grote bloedsomloop
In de kleine bloedsomloop komt zuurstofarm bloed binnen in de rechterboezem van het hart. Vervolgens gaat de klep tussen de rechterboezem en -kamer open en hierdoor stroomt het bloed naar de rechterkamer. Het hart pompt het bloed via de rechterkamer en de longslagader naar de longen. In de longen geeft het bloed koolzuur af en neemt zuurstof op. Dit zuurstofrijke bloed stroomt door de longaderen weer terug naar het hart. De grote bloedsomloop vervoert zuurstofrijk bloed naar alle delen van het lichaam. De kleine bloedsomloop zorgt ervoor dat het bloed CO₂* kan afstaan aan de longen en zuurstof kan opnemen. De grote bloedsomloop geeft juist zuurstof af aan je lichaam en neemt CO₂ op.

*CO₂ is koolstofdioxide en wordt ook wel kooldioxide, koolzuurgas of broeikoolgas, genoemd. Het is een gas dat aanwezig is in de lucht die we elke dag inademen, onschadelijk in lage concentraties, maar gevaarlijke effecten (bewustzijnsverlies, verstikking) wanneer de concentraties in de lucht hoger zijn dan 5 of 8%. In 2010, waren de datacenters verantwoordelijk voor twee procent van de jaarlijkse wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (BKG), ongeveer 4% in 2020 en in 2025 is de verwachting 6% en als de huidige groeilijn zich doorzet is ICT (de informatie- en communicatietechnologie) verantwoordelijk voor 14 procent van de mondiale broeikasgasuitstoot in 2040!

Verminderde bloedsomloop
Een verminderde bloedtoevoer kan onder meer leiden in pijn in benen en voeten, gezwollen voeten en enkels, kramp, haaruitval, spierpijn, broze nagels of een vertraagde spijsvertering. Vrouwen hebben vaak last van koude handen en voeten, terwijl mannen dan weer meer last hebben van pijn in de benen.

5G of straling warmen een lichaam op
‘5G’ staat voor ‘vijfde generatie’ mobiele netwerksystemen en is een nieuwe techniek voor mobiel internet. De G staat voor generatie en 5G is na het 4G- netwerk de volgende generatie van het mobiele netwerk. 5G is een stuk sneller dan 4G en verbetert de dekking op drukke plaatsen. 5G is een evolutie ten opzichte van alle vorige generaties mobiele technologie van 2G, 3G en 4G. Alle G-netwerken produceren radiofrequente elektromagnetische velden om informatie te verzenden. De smartphone of de draadloze computer verspreiden de informatie via elektromagnetische velden (EMV) ook wel radiogolven of straling genoemd en radiogolven van zendmasten en andere draadloze apparaten kunnen ons lichaam opwarmen, zegt de GGD.

Elektrogevoeligheid
Sommige onderzoeken naar de huidige generatie mobiele telecommunicatie (5G) geven aanwijzingen voor gezondheidseffecten die níet door opwarming komen. Want sommige mensen hebben klachten als ze in de buurt komen van smartphones of zendmasten. Dat noemen we elektrogevoeligheid of elektrosensitiviteit (EHS). De klachten die mensen noemen zijn:
-hoofdpijn,
-spierpijn,
-licht of juist een zwaar gevoel in het hoofd,
-pijn in gewrichten,
-hartritmestoornissen,
-huidproblemen,
-moeheid,
-oorsuizen,
-flauwvallen,
-problemen met concentreren.

De opwarming van het bloed door 5G
Een volwassen mens heeft gemiddeld vier tot zes liter bloed. Dit bloed bevindt zich in het hele lichaam en wordt door het hart en bloedvaten door het lichaam rondgepompt. Bij mobiele communicatie wisselen nu een vaste zendmast en een mobiel apparaat, signalen (elektromagnetische velden) uit. Onzichtbaar, onhoorbaar en niet te ruiken. Een mobiel apparaat, bijvoorbeeld een mobiele telefoon, kan de ontvangen signalen omzetten naar spraak of schrift. De GGD ‘zegt’ dus dat dit gebruik van draadloze apparaten ons lichaam opwarmt. Dat de mobiele telefoon het zendvermogen bij 5G vergroot en de toename van het energieverbruik ervoor zal zorgen dat de mobiele telefoon het lichaam nog harder opwarmt.

Bloeddruk
De bloeddruk bestaat uit de bovendruk en de onderdruk en wordt uitgedrukt in millimeter kwik, afgekort tot mmHg. De bovendruk of systole (de maximum bloeddruk) is de hoogste waarde en geeft de druk weer wanneer het hart samentrekt en het bloed in het lichaam rond pompt. De diastole (of onderdruk) is de laagste waarde die je afleest op de bloeddrukmeter. Het geeft de druk weer op je bloedvaten wanneer het hart zich ontspant en opnieuw met bloed vult. Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg.

Verwijdende bloedvaten
Bij een hogere lichaamstemperatuur verwijden de bloedvaten zich en daalt ook de bloeddruk. Bij een lage bloeddruk is de druk in de bloedvaten zo laag dat er klachten ontstaan. Klachten als;
-duizeligheid,
-licht of juist een zwaar gevoel in het hoofd,
-zwarte vlekken zien,
-wazig zien,
-vermoeidheid,
-oorsuizen,
-flauwvallen,
-hoofdpijn.

Klachten die eveneens voortkomen bij het gebruik van draadloos.

Bronnen:
https://signalenleefomgeving.nl/signalen/5g-systemen

https://ggdleefomgeving.nl/straling/zendmasten-en-5g/
https://www.pazzox.nl/nl/blog/bloeddrukwaarden/