Op grond van Europese afspraken moeten op 31 december 2020 in minstens 80 procent van de Nederlandse huishoudens de gas- en stroommeters vervangen zijn door slimme meters. Dat is een digitale meter die draadloos het stroom- en gasverbruik bijhoudt en doorgeeft aan de netbeheerder.

Alle Nederlandse huishoudens krijgen een slimme meter aangeboden. Je hoeft dan geen meterstanden meer op te nemen. De ‘uitrol’ van de slimme meters is begonnen in januari 2015. In 2022 moeten de meeste huishoudens een slimme meter hebben. Op dit moment heeft ruim driekwart van de huishoudens een slimme meter.

Het verschil met een slimme meter en een digitale meter
In een slimme elektriciteitsmeter zit een geheugen dat zowel de elektriciteitsstanden als gasstanden opslaat. Daarvoor is de elektriciteitsmeter verbonden met de gasmeter. Als daar toestemming voor is gegeven geeft de slimme meter de meterstanden door via een draadloos signaal door. Een digitale meter kan dit niet. In de digitale meter zit geen geheugen dat gas- en elektriciteitsstanden opslaat en de meter kan geen meterstanden doorsturen. Dit moet de eigenaar zelf door geven.

Hoe werkt de slimme meter?
De slimme meter stuurt meterstanden door via het mobiele telefoonnetwerk (GPRS* of CDMA**), niet via wifi. De slimme meter heeft zelf een soort ingebouwde mobiele telefoon. Je hebt er dus geen internetverbinding of mobiele telefoon voor nodig. In de slimme meter zit een communicatietechnologie ingebouwd die de informatie zonder menselijk ingrijpen verstuurd naar de desbetreffende energiemaatschappij (in 2022 zijn er 24 energiemaatschappijen). Deze technologie die de informatie automatisch doorstuurt, de slimme meter, werkt op basis van mobiele telecommunicatie (GPRS of CDMA*) en maakt geen gebruik van wifi- of de bekabelde internetverbinding in huis.

*GPRS betekent General Packet Radio Service. Dit is een techniek in het GSM-netwerk die het mogelijk maakt om meer en sneller informatie te verzenden en ontvangen. Met GPRS wordt de informatie niet in één keer over het netwerk gestuurd maar in stukjes, voor GPRS is de zendfrequentie 900 of 1800 megahertz (Mhz);

**CDMA staat voor Code Division Multiple Access. CDMA is een manier om meerdere gebruikers tegelijkertijd, zonder elkaar te storen, gebruik te kunnen laten maken van hetzelfde spectrum. Bij CDMA versleutelen alle zenders hun transmissie met een (per zender unieke, en bij de ontvanger bekende) code. Om verkeer in twee richtingen mogelijk te maken zijn in een CDMA-netwerk twee frequentiebanden nodig, ieder met een breedte van 1,25 MHz (bij de gehanteerde CDMA-standaard). Deze twee frequentiebanden worden ‘gepaard’ genoemd en zijn op enige afstand van elkaar geplaatst in het spectrum.

De architectuur van de slimme meter
Die dataverbinding wordt de ‘P3-poort’ genoemd. En de computerserver van de netbeheerder waar de data wordt verzameld heet de ‘P4-poort’. De ‘P1-poort’ is een (telefoon)- stekkeraansluiting op de slimme meter en de ‘P2-poort’ is de verbinding tussen de gasmeter en de slimme meter. De gasmeter zelf is geen slimme meter. Maar je hebt wel een moderne gasmeter nodig (de slimme meter), om het gasverbruik uit te laten lezen op afstand.

Wat is een digitale meter?
Wanneer de slimme meter (omdat er iemand elektrogevoelig is-een EHS ‘er) niet wenselijk is, mag deze geweigerd worden en komt er een digitale meter. Een digitale meter is NIET slim, en is een digitale meter zonder draadloze communicatiemodule en geeft de meterstanden niet automatisch door.  De digitale meter bevat dus geen ingebouwde communicatietechnologie. Is dus NIET slim maar ‘dom’ en de  gegevens worden NIET bijgehouden en NIET automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder. De gegevens moeten door de woningbeheerder doorgegeven worden.

De slimme meter heeft dezelfde techniek als de smartphone
Je mag een slimme meter weigeren:

Als reden geven veel mensen (steeds meer) dat ze niet tegen de kunstmatige draadloze elektromagnetische velden kunnen. Dat ze er erg beroerd van worden. Daar waar geen onderzoek naar geweest is wat het met een lichaam doet, wat volgens onafhankelijke onderzoekers, een lichaam sloopt en een mens buiten de maatschappij zet. Daar waar onafhankelijke wetenschappers (niet in dienst van de telecom) voor waarschuwen. De slimme meter heeft een techniek die ook gebruikt wordt voor mobiel internet. En wetenschappers waarschuwen dan ook dat:

2G, 3G 4G en 5G veroorzaken kanker en maakt onvruchtbaar
Want wat bij gebruik van 2G- en 3G telefonie al duidelijk was, is 13-10-2021 opnieuw bevestigd: de smartphone veroorzaakt kanker en maakt onvruchtbaar. Dit komt niet van complotdenkers, maar uit een studie opgesteld voor het Europees Parlement. En is het niet zo dat slimme meters gewoon gebruik maken van dezelfde mobiele frequenties als de smartphones
?

Slimme meter Smartphone
Zendfrequentie (GPRS) 900 MHz of 1800 megahertz (MHz). Providers mogen sinds 20 juli 2020 de 700 MHz frequentieband gebruiken naast de 1400- en 2100 MHz-band.
De PAMR (of Public Access Mobile Radio) -band wordt in delen van Nederland ingezet voor een CDMA netwerk voor IoT-toepassingen, voornamelijk slimme meters. Spectrumfrequenties in de 410-430 MHz band. De veiling voor 3,5 GHz vindt in 2022* plaats. Rond de 60 gigahertz (GHz) zit de band van vijfduizend megahertz (64-71 GHz) en de benodigde vergunning hiervoor is eind 2019 afgeschaft. Tal van communicatie-technieken worden op de 60 GHz-band gebaseerd. 

 

*Onlangs zei de verantwoordelijk minister dat ‘het streven blijft’ om de 3,5 GHz-frequentie ‘s zo spoedig als mogelijk,  beschikbaar te stellen aan de telecomproviders. Wij verwachten niet dat de 3,5GHz-frequentie in 2022 beschikbaar komt, maar dat het eerder begin 2023 zal worden.

Vanaf 28 juli 2020 is 5G beschikbaar bij de drie grote, Nederlandse providers: VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile, op een andere bandbreedte als oorspronkelijk moet i.v.m het afluisterstation Burum https://stralingsleed.nl/blog/in-het-friese-burum-botst-het-5g-netwerk/ .

Gepulst
De slimme meter genereert bovendien gepulste straling wat inhoudt dat de draaggolf (frequentiegolf) herhaaldelijk onderbroken wordt en er geen sprake meer is van een continue draaggolf. Onderzoek geeft aan dat de gepulste straling door het lichaam opgevat kan worden als een ‘kogelregen van een mitrailleur’ voor een lichaam.

Dus een slimme meter in je huis is toch niet zo’ n ‘slim’ idee!

Bronnen:
https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/slimme-meter
Foto: https://www.essent.nl/overessent/duurzaamheid-nieuws/index.html/9-procent-van-de-consumenten-weigert-slimme-meter/#
https://www.allestegenstraling.nl/nl-nl/blog/de-slimme-meter-gevaarlijk