Gloeilampen mogen nog wel verkocht worden in Nederland, ze mogen binnen Europa alleen niet meer gemaakt en op de markt gebracht worden door een producent of fabrikant. Na de gloeilamp, halogeenlamp, spaarlamp is het nu de LED-lamp die het energiezuinigst is. De  afkorting LED staat voor Light Emitting Diode. De LED’s zelf zijn kleine lichtbronnen die door bewegende elektronen via een halfgeleidermateriaal verlicht worden. Er zijn twee soorten LED ‘s: de Low-Powered LED’s en de High-Powered LED’s. De Low-Powered LED’s zijn bedoeld om de aandacht op iets te vestigen en zijn bijv. het knipperende lampje bij een fototoestel of de rode knop van de televisie. Met de High-Powered LED ‘s worden ruimtes verlicht met lampen.

Wat is Solid-State verlichting?
LED verlichting behoort toe aan de licht technologieën die we Solid-State verlichting noemen. Hierbij horen ook OLED’s (Organic Light Emitting Diodes), die ook worden gebruikt voor televisies en smartphones. Waar een led bij een LED-lamp een felle puntbron is, is een OLED één grote vlakkenstraler.

                 

                                                                                        De Oledlamp
Gloeilamp versus LED-lamp
Het principe van de gloeilamp is dat er licht ontstaat door het verhitten van een gloeidraad of filament, de spiraalvormige draad in de lamp. Hoe groter de stroom die erdoor wordt gestuurd, hoe hoger de temperatuur van de draad wordt. Is de temperatuur hoog genoeg, dan zal de draad gaan gloeien. Ongeveer 90% van de energie die daarbij vrij komt is warmte en dus geen licht, wat meteen ook de hoge gebruikskosten van de gloeilampen verklaart.

LED lampen zorgen voor zeer efficiënt licht vanuit de kleine lichtbronnen,  die we LED ’s noemen. Door het bewegen van elektronen door een halfgeleidermateriaal zullen deze kleine lichtbronnen verlicht worden. Het vergelijk met gloeilampen is dat er bij LED-licht maar een heel klein beetje warmte wordt aangemaakt. Dit beetje warmte gaat er aan de achterkant uit,  via het koellichaam van de LED lamp. Op deze manier zal er maar weinig energie verloren gaan en zal de LED-lamp gewoon normaal aanvoelen als je je hand erop zou leggen waar je dit wel laat bij een gloeilamp.

De nadelen van de LED-lamp
Opbouw van een led                     

                                     

1.Behuizing 2. Draadverbinding 3. reflector 4. halfgeleidekristal 5. Aambeeld 6. Ondersteuning  7. Frame 8. afgeplatte zijde. A. anode B. kathode.

Maar LED-lampen verpesten ons gezichtsvermogen en verwoesten onze endocriene systemen, blijkt uit peer-reviewed studies. Een van ’s werelds beste fotobiologen probeert ons al jaren te waarschuwen voor de gevaren van de door de overheid opgelegde uitfasering van gloeilampen. Terwijl LED’s tot 95 procent energiezuiniger zijn dan gloeilampen, betalen we voor die besparing met onze gezondheid, zegt Alexander Wunsch, arts en professor aan de Wismar University in Duitsland, een internationaal adviseur voor overheden, medische instellingen en de verlichtingsindustrie. Zijn boodschap is duidelijk: het LED-licht, beschadigt ons netvlies en verstoort ons endocriene (hormonale) stelsel, wat resulteert in allerlei lichamelijke en geestelijke ziekten.

Het is geen boodschap die de led-industrie, regeringen of consumenten die geld willen besparen op elektriciteit, willen horen. Maar, zoals het rapport van de Harvard Medical School (https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side ) zegt, het wordt „door studie na studie, ondersteund”.

Natuurlijk licht versus LED-licht
Natuurlijk licht geeft op een enigszins continue-manier alle kleuren (golflengten) van de regenboog af, legt Wunsch uit in een interview.   
Typische “witte” LED-lampen bestaan ​​uit een blauwe lichtgevende diode en een fosfor (fluorescerende) coating. In de LED ’s, die wij als wit ervaren, worden verschillende kleuren gemengd, meestal met één deel in het blauw en het overige deel over alle andere golflengtes of kleuren verdeeld. De fluorescerende coating transformeert een deel van het blauwe licht in langere golflengten, waardoor een gelig “lijkend” licht ontstaat, maar de meeste uitgezonden golflengten zijn nog steeds van onzichtbaar blauw licht. Daardoor geven in werkelijkheid lichtbronnen met LED ’s, meer ‘blauw licht’ af dan de traditionelere lichtbronnen, wat niet op te merken is met het blote oog.

Kleur Frequentie gebied Golflengte
Blauw 606-630 terahertz (THz) 476-570 nanometer (nm)
Groen 526-606 THZ 495-570 nm
Rood 400-484 THZ 620-750 nm

Witte LED-apparaten hebben dus een mix van de frequenties 474 terahertz (THz), 535 THz en 638 THz. Gezondheidsproblemen in verband met overmatig blauw licht LED-verlichting is een van de grootste bronnen van de kunstmatige elektromagnetische straling waaraan we dagelijks worden blootgesteld. Want naast het verlichten van onze huizen, autokoplampen, kantoorgebouwen, scholen, winkels en straten, zijn LED ’s ook de dominante technologie geworden voor smartphones, tablets, e-readers, én tv’s.

Een recente studie
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734149/), is gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Molecular Vision zegt dat langdurige blootstelling aan blauw licht “ernstige schade aan het netvlies kan veroorzaken”. Zelfs korte perioden van blootstelling aan blauw licht (zoals een tegenligger in de auto) kunnen de gepigmenteerde laag van het netvlies of retinaal pigmentepitheel ( RPE) beschadigen Beschadigde RPE leidt uiteindelijk tot celdood van de fotoreceptor* “, aldus de studie. 

*Een fotoreceptorcel is een gespecialiseerd type cel die in het netvlies wordt aangetroffen. Als er voldoende fotoreceptorcellen afsterven, kan totale blindheid optreden.  

Endocriene stelsel
Naast het beschadigen van ons gezichtsvermogen, verstoort blauw licht na zonsondergang ons endocriene systeem. “Studie na studie heeft het werken in de nachtploeg en blootstelling aan licht ’s nachts in verband gebracht met verschillende soorten kanker (waaronder borst en prostaat), diabetes, hartaandoeningen en obesitas, staat in het artikel van Harvard Medical School. Deze ziekten kunnen verband houden met het feit dat dit LED-licht melatonine onderdrukt. Melatonine is een natuurlijk hormoon dat aangemaakt wordt in de pijnappelklier en invloed heeft op het slaap-waakritme. Als het natuurlijke licht afneemt dan komt de productie van melatonine op gang en komt de slaap. De productie van melatonine wordt echter enorm geremd door de snel toegenomen schermen van alle draadloze apparaten. Licht onderdrukt gewoon de afscheiding van melatonine maar blauw licht doet dit nog krachtiger. Onderzoekers van Harvard en hun collega’s voerden een experiment uit waarin de effecten van 6,5 uur blootstelling aan blauw licht werden vergeleken met blootstelling aan groen licht van vergelijkbare helderheid. Het blauwe licht onderdrukte de melatonine ongeveer twee keer zo lang als het groene licht.

Oxidatieve stress
Naast het onderdrukken van melatonine, zegt Dr. Wunsch dat overmatige blootstelling aan blauw licht “oxidatieve stress” veroorzaakt. Oxidatieve stress, is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve zuurstofverbindingen (ROS-reactieve oxygen species) vrij komen dan gebruikelijk is. Moleculen verliezen een elektron en worden instabiel: het worden vrije radicalen. De vrije radicalen streven ernaar weer stabiel te worden en ‘stelen’ dus een elektron van een ander, naastgelegen molecuul. Komen er te veel vrije radicalen, dan raakt het lichaam beschadigd en kan het de aanvallen niet meer goed bestrijden met gevolg dat er beschadigingen van alle delen van de cel, inclusief proteïnen, lipiden en DNA optreden.

De pijnappelklier (epifyse) is gevoelig voor kunstmatige elektromagnetische velden
De epifyse of pijnappelklier kan geen onderscheid maken tussen het (zon)licht gedragen van natuurlijke elektromagnetische velden en de apparaten met hun kunstmatige elektromagnetische velden van alle draadloze technieken en hun licht. De kunstmatig elektromagnetische velden (van 3 hertz tot 394 terahertz) worden tijdens de slaap namelijk door ons lichaam geïnterpreteerd als een vorm van licht. Hierdoor wordt er minder tot geen melatonine geproduceerd, omdat de epifyse dit interpreteert alsof het overdag is. Bovendien wordt met de vijfde generatie voor de mobiele telefonie (5G), de frequenties (EMV) verhoogd van de radiogolven bij 2G en 3G en microgolven (4G+), naar infrarode straling en zelfs UV-straling bij 5G!

Bronnen:
https://returntonow.net/2017/11/15/dark-side-led-lighting/?fbclid=IwAR3pMTqPQumqll8WKQg5kiWSq6GgwkIsx3hoskfrWk-W00NKZresSvSAIxc
https://www.ledshop-groenovatie.com/blog/Hoe-werkt-een-LED-lamp-eigenlijk
https://returntonow.net/2017/11/15/dark-side-led-lighting/?fbclid=IwAR3pMTqPQumqll8WKQg5kiWSq6GgwkIsx3hoskfrWk-W00NKZresSvSAIxc
Foto LED: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zuinige-lampen/ledlamp/
Foto uitleg LED: https://nl.wikipedia.org/wiki/Led
Foto OLED: https://www.digitaltrends.com/home/lg-oled-lamp-news/
https://stralingsleed.nl/blog/de-lantaarnpalen-worden-massaal-vervangen-door-smart-lantaarnpalen/
https://stralingsleed.nl/blog/wetenschap-bewijst-schade-aan-lichaamscellen-door-de-kunstmatige-elektromagnetische-velden-van-alle-draadloos-gebruik/