De eerste beschikbaarheid van 5G is in het voorjaar van 2020, in Nederland uitgerold.  In 2023 is 5G in heel Nederland uitgerold. Waar Zuid-Korea de hoogste dekking heeft, zijn het Oostenrijk, Italië, Finland, Nederland, Roemenië, Ierland, Zweden, Duitsland en Spanje die eveneens vooruitlopen in de uitrol van 5G.

Wat is 5G precies?
Door de jaren heen is het mobiele internet veranderd van 2G naar 3G, van 3G naar 4G en nu is dus 5G beschikbaar. 5G heeft meer capaciteit, een hogere snelheid en een snellere dataoverdracht dan 4G. Dit betekent dat je met 5G op drukke plaatsen een betrouwbaardere verbinding hebt, sneller series en films streamt of download en betere IoT (Internet der Dingen)-oplossingen kunt toepassen. De Europese Unie heeft de 700 megahertz (MHz), 3,5 gigahertz (GHz) en 26 GHz, aangewezen als frequentiebanden* voor 5G.

* Een frequentieband is een geheel van drukveranderingen in de lucht.

5G frequenties
Deze frequentiebanden, de 700 MHz, de 3,5 GHz en de 26 GHz, hebben elk een verschillende functie en de overheid heeft de frequenties geveild voor de aanbieders van 5G. Gemeenten krijgen zelfs de plicht om mee te werken aan de aanleg van antenne-installaties voor 5G-internet. En omdat de antennes voor het 5G-netwerk over een kortere afstand werken, zijn er gewoon meer van nodig.

Uitrol 5G stopgezet
Wanneer je nu, met 5G belt, krijg je ook meer straling te verwerken en komt er meer straling in het milieu; onzichtbare, onhoorbare en niet te ruiken straling. Wat dit veroorzaakt in een mensenlichaam op de lange termijn, is onbekend. En in verschillende landen is de uitrol van 5G dan ook inderdaad om deze reden stopgezet. Stopgezet in:

België
In verschillende gemeenten zijn, na protest van lokale overheden, de 5G-masten stopgezet;

Bermuda
Minister Roban verklaartop 24 augustus 2020 dat er in Bermuda geen 5G wordt uitgerold vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s;

Bulgarije
Balchik is de eerste gemeente in Bulgarije die de aanleg van een 5G-netwerk heeft verboden:

Chili
135 artsen in Chili roepen op tot een moratorium op 5G, totdat zeker is dat het geen risico vormt voor gezondheid en milieu:

Cyprus
Gemeenteraad Ormidhia verklaart hun stad tot 5G-vrije stad:

Engeland
Actiegroep tegen 5G start rechtszaak tegen de Britse overheid:

Frankrijk
Frequentieveiling 5G uitgesteld. Gemeenteraad van Lille heeft moratorium op 5G aangenomen vanwege gezondheidsrisico’s en milieueffecten:

Griekenland
Burgers uit bijna elk deel van Griekenland hebben op 23 oktober 2020 een petitie ingediend bij de Raad van State met het verzoek om 5G op te schorten:

Hawaii
Een resolutie om de uitrol van 5G te staken is vrijwel unaniem door de Hawaii County Council aangenomen:

Italië
Meer dan 600 gemeenten hebben een moratorium uitgebracht op 5G:

Kroatië
De gemeenteraad van de stad Hvar besloot unaniem om de introductie van de 5G-technologie op te schorten totdat een onafhankelijke studie aantoont dat dergelijke technologieën inderdaad geen negatieve impact hebben op mens en milieu:

Nederland
Stichting Stop5GNL heeft op 4 mei 2020 een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat om de uitrol van 5G te stoppen. De rechter heeft op 25 mei de uitspraak gedaan dat voorlopig doorgegaan mag worden met 5G:

Nigeria
Senaat vraagt om uitstel van 5G totdat uit onderzoek is gebleken dat dit niet schadelijk is voor de volksgezondheid:

Oostenrijk
Frequentieveiling 5G uitgesteld:

Papoea Nieuw Guinea
Testen van 5G stopgezet:

Portugal
Frequentieveiling 5G uitgesteld:

Slovenië
Moratorium op 5G:

Spanje
Frequentieveiling 5G uitgesteld:

Tsjechië
Frequentieveiling 5G uitgesteld:

Verenigde Staten
Santa Barbara houdt 5G tegen. Rechtszaak gestart door groep wetenschappers tegen de Federal Communications Commission omdat zij weigeren blootstellingsrichtlijnen te updaten terwijl er recente wetenschappelijke bewijzen zijn van schadelijke effecten:

Zwitserland
Moratorium op uitrol van 5G.

En in Duitsland
sturen een groep artsen en psychotherapeuten een open brief aan Angela Merkel om 5G te stoppen.

Bezwaren in Nederland tegen de uitrol van 5G
Gemeenten in Nederland, op zowel het platteland als in de grote steden, zijn bezorgd over de invoering van het 5G-netwerk. Ze vinden dat ze niet genoeg worden gesteund door het Rijk. Niet alleen komen er veel vragen op hen af van inwoners over de gezondheid met al die masten erbij, ook zitten gemeenten met allerlei praktische vragen. Behouden ze bijvoorbeeld wel invloed op de inrichting van hun eigen omgeving met al die nieuwe masten erbij? En wat moet het kosten om die masten op stadsmeubilair zoals lantaarnpalen of bushokjes te hijsen?

Van 5G naar 6G
En terwijl de grootschalige uitrol van 5G bezig is, wordt er alweer druk gesproken over 6G. Waar 4G-netwerken frequenties gebruiken van maximaal 2.5 gigahertz, 5G-netwerken gebruik maken van de 28- en 39 GHz-banden, gaat 6G gebruik van frequenties boven 100 GHz!

Bronnen;
https://noxtelecom.nl/5g-in-nederland-wat-is-de-status-van-de-uitrol/
https://stralingsbewust.info/uitrol-5g-stopgezet-in-deze-landen-en-gemeenten/
https://stralingsleed.nl/blog/de-uitrol-van-5g-stopgezet-in-verschillende-landen/
https://3bplus.nl/5g/van-5g-naar-6g-alomtegenwoordig-draadloos-en-slim/
https://www.eoswetenschap.eu/technologie/zo-zal-6g-er-vermoedelijk-uitzien