Jeuk
Een aanval van jeuk is een onplezierig gevoel dat zorgt dat je gaat krabben. Sommige mensen vinden het erger dan pijn. Pijn kan verdoofd worden met een pijnstiller maar voor jeuk is geen medicijn. Koelen met een huidzalfje, schuren met je rug langs een deurpost of met een rug/badborstel het plekje tussen de schouders even flink boenen. Het helpt eventjes. Kriebel op je hoofdhuid waar je niet van weet hoe het mogelijk is. Geen roos te zien, geen huidschilfers te zien, geen vet of droog haar en geen andere shampoo gebruikt.

Het gevolg van jeuk
Jeuk is gekmakend en geeft je de neiging om te blijven krabben. Krabben tot bloedens toe zodat het bloed een beetje verkoeling brengt. Wondjes die herstellen behalve wanneer het ‘reparatiegen’ zijn werk niet goed doet. Dan gaat de ontwikkeling en groei van de cellen fouten vertonen. En als er meerdere fouten binnen één cel optreden gaat deze cel zich ongecontroleerd delen (woekeren) en kan er gezwel of tumor ontstaan. Of wanneer je elke nacht wakker wordt van de jeuk en niet meer in slaap kunt komen ontstaat er een slaapgebrek.

Het gevoel
De jeuk voelt alsof er vele kleine beestjes op en net onder de huid zitten. Krabben geeft verlichting maar bij het stoppen met krabben voelt de huid tintelend, branderig en pijnlijk aan. Geen prettig gevoel en je krabt verder. Wetend dat verder krabben huidbeschadigingen kan geven, komt het vluchtgevoel naar boven. Stoppen, wegwezen en je smeert er een verkoelend zalfje op als de jeuk op een plek zit waar je bij kunt.

De ziekte van Morgallon
De ziekte van Morgellon is het niet. Bij de ziekte van Morgellon is er sprake van gekleurde draadjes die uit de huid komen of in de huid groeien. Die zijn er niet.
De andere klachten zijn er wel zoals:
-zoals chronische vermoeidheid;
-concentratiestoornissen;
-haaruitval (meer dan anders);
-spierpijn en gewrichtspijn;
-slapeloosheid.

De psychische problemen zijn een logisch gevolg door het slaaptekort en het volop actief moeten zijn op de werkplek en/of als ouder.

Eerste signalen
De eerste signalen over de kriebelende huid tot verbrandingsverschijnselen (vooral in het gezicht), kwamen in 2016 in Nederland voor. Na het activeren van 4G+ de vierde generatie mobiele netwerken voor de draadloze communicatie constateerden de al elektrogevoeligen (EHS ’ers) die al reageerden op de elektromagnetische velden van de vorige mobiele netwerken (2G en 3G) en wifi, aanvallen van jeuk, verbrandingsverschijnselen en pijn.

Hoe werkt 4G+ technisch?
Na 3G kwam in 2014 4G. De 4de generatie voor de draadloze telecommunicatie. Het 4G-netwerk is in 2016 geüpgraded naar 4G+ en actief gemaakt in heel Nederland. 4G+ is de tussenvariant van 4G en 5G en wordt ook wel 4,5G genoemd. Om 4G+ aan te kunnen bieden is er minstens 4G nodig op twee frequentiebanden. Bij ‘gewoon’ 4G worden er maximaal vier blokken uit de 800* of 1800megahertz ( MHz) band gebruikt (Vodafone en KPN) enT-Mobile heeft voor 4G+ de frequentiebanden 900 en 1800MHz. Waar 4G dus de 800 en 1800 Mhz frequenties gebruikt, combineert 4G+ deze met de 10 Mhz van de 800 Mhz frequentie en met de 20 Mhz van de 1800 Mhz frequentie. Deze gecombineerde 30 Mhz bevat 6 blokken van 5 Mhz terwijl gewoon 4G maar 4 blokken heeft.

*De 800 MHz-frequentieband is een deel van het elektromagnetische spectrum en omvat de frequenties 790 tot 862 MHz. Het valt in de hoogste categorie van de Radiostraling (RF) als Ultra high frequency (UHF). De microgolven hebben een golflengte van 1 centimeter (bij een frequentie van 300 megahertz (MHz) tot 1 millimeter (bij een frequentie van 300 gigahertz (GHz). Ook bij de activering van 4G+ worden dus microgolven gebruikt. De 900 MHz omvat de frequenties 911,5 tot 960 MHz en na het activeren van 4G+ kwamen de eerste meldingen van een kriebelende huid en verbrandingen van de huid.

Overeenkomst tussen de ziekte van Morgellon en elektrogevoeligheid
De ziekte van Morgellon is wetenschappelijk niet erkend en het merendeel van de medici neemt dan ook aan dat de ziekte van Morgellon een variant is van een waan, hoewel er medici en niet-medici zijn die stellen dat een infectie de oorzaak is. Wetenschappelijk is er echter nooit een infectieuze oorzaak gevonden. Medici gaan uit van een psychische aandoening en schrijven de patiënten naast antidepressiva, cognitieve gedragstherapie voor.

Elektrogevoeligheid is evenals de ziekte van Morgellon wetenschappelijk niet bevestigd.
De verklaring van de Gezondheidsraad is dan ook dat klachten, toegeschreven aan de elektromagnetische velden voor draadloos gebruik, zijn het:
-attributie-effect. Dat reeds bestaande klachten ten onrechte toegeschreven worden aan een omgevingsfactor, in dit geval 2G, 3G, 4G, 4G+ of 5G zendmast;
-nocebo-effect. De klachten zijn ontstaan door de angst van de mensen zelf dat blootstelling aan een gevreesde omgevingsfactor (de zendmast), nadelige gezondheidseffecten veroorzaakt.

In 2010 is er een richtlijn gemaakt door de overheid voor medici om de behandeling van klachten, waarvan mensen zeker weten dat deze ontstaan zijn na de plaatsing van een zendmast voor de mobiele telefonie, te begeleiden. De klachten vallen onder Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) en een belangrijk onderdeel voor behandeling is de cognitieve gedragstherapie of mindfulness therapie. Therapie gericht op het anders omgaan met klachten. De enige manier om anders om te gaan met klachten gerelateerd aan elektrogevoeligheid is dat de elektromagnetische velden van draadloze technieken, zich concentreren op plekken met mensen die hiervan gebruik willen maken. Witte zones (zonder de technische elektromagnetische straling) zijn dan noodzaak

Zie ook: https://www.stopumts.nl/doc.php/Onderzoeken/12394/ETH%20Z%C3%BCrich%20Studie%20zeigt: