In maart 2022 staan er 15.646 antenne-installaties in Nederland volgens het Antennebureau (het voorlichtingsbureau van de Rijksoverheid over antennes voor draadloze en mobiele communicatie). Het aantal zendmasten met 5G was in december 2021, 8105.

In de jaren 2021 t/m 2026 wordt er vanuit gegaan dat er tussen de 296 en 726 nieuwe antenne-opstelpunten voor openbare mobiele netwerken bijgeplaatst zullen worden in Nederland. als alles door gaat.

Providers
Anno 2022 zijn er in Nederland drie providers met een eigen netwerk: KPN, Vodafone/Ziggo en T-Mobile. De mobiele providers (aanbieders) gebruiken het netwerk van een van deze drie. Het netwerk van de KPN bestaat uit;
-Simyo;
-Youfone;
-Budget Mobiel;
-Lebara.

Het netwerk van T-Mobile bestaat uit;
-Simpel;
-Ben;
-Tele2.

Het netwerk van Vodafone/Ziggo bestaat uit;
-Hollandsnieuwe;
-Budgetphone;
-Telesur (Suriname).

KPN
KPN biedt eind 2020 op 2803 locaties antennes aan met met een 5G-signaal erop en stopt 31 maart 2022 definitief met de ondersteuning van het 3G-netwerk (UMTS). De KPN is sinds oktober 2020 bezig met de ombouw van zijn zendmasten van Ericsson naar Huawei. Maart 2022 blijkt dat 20% van alle KPN zendmasten al zijn omgebouwd naar Huawei. Tegelijk met het ombouwen van de zendmasten krijgt ook de backhaul*een upgrade.

* Backhaul is dát deel van het netwerk waarmee edge** apparatuur wordt aangesloten op de backbone (ruggengraad) van het netwerk.

 **Edge apparatuur’ bestaat uit alle apparaten en is in zekere zin het tegenovergestelde van de ‘cloud’. In de cloud staat de informatie niet op de computer, maar online.

 KPN past het glasvezelnet aan van 1Gbit/s (gigabit/s) naar 10Gbit/s. Ook de straalverbindingen krijgen een upgrade. KPN gebruikt een straalverbinding als alternatief voor ethernet en SDH (synchrone digitale hiërarchie) wanneer glasvezel niet mogelijk is. Die verbinding gaat bij de ombouw van 370 Mbit/s (megabit/s) naar 4 Gbit/s! De upgrade is nodig om hogere snelheden voor gebruikers op 5G mogelijk te maken!

31-03-2022 neemt KPN afscheid van de 900 MHz-band. De frequenties van 3G (het voormalige UMTS-netwerk) worden ingezet voor meer capaciteit en snelheid voor het 4G en 5G netwerk. 2G blijft de komende jaren bereikbaar (tot april 2025) maar met een aanmerkelijk lagere snelheid dan 5G.

Vodafone
Vodafone biedt in ruim 250 gemeenten in Nederland draadloze dekking aan (per 1 januari 2022 telt Nederland 345 gemeenten). Kris kras door Nederland staan meer dan 3.500 zendmasten en honderden kleine zendmastjes op drukke plekken, zoals vakantieparken, strand, winkelcentra en kantoorlocaties. Vodafone heeft met de implementatie van Ericsson’s 5G technieken, een schat aan nieuwe mogelijkheden en gebruiksscenario’s met zich meegebracht en is sinds maart 2022 bezig met een grote upgrade. Met Ericsson Radio System kunnen operators de nieuwe technologie lanceren en de 5G-dekking snel laten groeien en Ericsson Spectrum Sharing maakt een versnelde 5G-uitrol mogelijk door: hogere verbindingssnelheden, ultralage latentie en grotere bandbreedte. Diensten die vroeger futuristisch waren, zoals e-health, geconnecteerde voertuigen* en verkeerssystemen en geavanceerde mobile cloud gaming, zijn met 5G mogelijk.

* Voertuigen die software bevatten die met een app, het internet of externe dienst communiceert, noemen we geconnecteerd.

T-Mobile
T-Mobile biedt landelijke 5G-dekking aan. Meer dan 90% van alle Nederlanders woont in het 5G-dekkingsgebied van T-Mobile. T-Mobile claimt dan ook: het enige dat je nog nodig hebt, is een 5G-telefoon.

T-Mobile is erg druk geweest met upgrades die voor de meesten van ons vrij onzichtbaar zijn. Waar de meeste zendmasten een glasvezelverbinding hebben is dit lang niet overal haalbaar. In dat geval wordt gebruik gemaakt van straalverbindingen door alle providers.

Een straalverbinding (ook wel microgolfverbinding of point to point verbinding) is een communicatiesysteem dat een straal radiogolven in het microfrequentiegebied gebruikt om video (beeld), audio (geluid) of data (gegevens) tussen twee locaties over te brengen, waarvoor het noodzakelijk is dat de zendende en ontvangende schotel- of richtantennes precies op elkaar gericht zijn. De oudere straalverbindingen kunnen in de meeste gevallen maximaal rond de 400 tot 500 Mbps (megabit per seconde) aan verkeer aan. Dat was altijd genoeg, maar nieuwere straalverbindingen kunnen al ruim 700 Mbps per sector verwerken. De oude straalverbindingen zijn dus niet voldoende meer!

Straalverbindingen zijn een alternatief voor glasvezel wanneer dit niet mogelijk is
T-Mobile is dan ook bezig geweest om elke verbinding te vervangen door nieuwe Huawei straalverbindingen die werken in de 80 GHz band. Door de hoge frequentie zijn deze verbindingen veel directioneler (qua richting), maar ook veel gevoeliger voor weersomstandigheden, waardoor de maximale afstand nu 10 tot 15 km is (was 40). Daarom wordt op de langere afstanden een secundaire 18 GHz verbinding toegevoegd, die als backup kan dienen als de 80 GHz verbinding voor harde regen tijdelijk niet goed werkt.

Stoppen met 2G en 3G
1G, de eerste generatie, was alleen thuis te gebruiken en door enkelen. In Nederland werd in 1994 het eerste telefoonnetwerk, 2G door PTT Telecom (later KPN) en Libertel (later Vodafone) uitgerold voor meer massaler gebruik. Eind jaren ’90 werd ook de mobiel voor consumenten toegankelijk, met aantrekkelijkere tarieven. Op 06-06-06 (het duivelsgetal) komt toenmalig minister Pieter van geel van VROM, tegen gemaakte afspraken in, ’s morgens om 08.00 uur al op het nieuws. “UMTS (nu 3G) is veilig en kan uitgerold worden”. Alle nieuwsmedia (radio en TV) melden: Geen negatieve invloed op welbevinden! Vanaf die dag wordt massaal het 3G netwerk uitgerold!

Deze uitslag is toch wel de opmaat geweest voor 5G en de eerste netwerken van de vorige eeuw en begin deze eeuw, zijn al weer passé en verdwijnen of zijn alweer gestopt:

Stoppen met:                                     2G                                                                3G
KPN

 

2025 Gestopt

 

VodafoneZiggo 2025

 

Gestopt

 

T-Mobile Gestopt Onbekend

Een erg grote en domme fout gemaakt uit domheid, onwetendheid of gewoon gelogen? Wie zal het zeggen?

Bronnen:
https://www.antennebureau.nl/actueel/nieuws/2022/03/17/aantal-antenne-installaties-februari-2022
Foto 5G mast: https://www.dronewatch.nl/2016/08/16/ericsson-en-china-mobile-besturen-drone-via-5g-netwerk/
https://antennekaart.nl/blog/kpn-heeft-al-20-procent-van-zijn-zendmasten-omgebouwd-naar-huawei
https://stralingsleed.nl/blog/60-ghz-zonder-licentie-wordt-gebruikt-voor-o-a-5g/
https://stralingsleed.nl/blog/help-de-kerktoren-geeft-straling-2009-er-is-niets-veranderd/
Foto 60-80 GHz: https://simplifinetworks.com/v4/smartblog/15_70-80-GHz-E-Band.html
https://stralingsleed.nl/blog/uitslag-van-het-cofam-ii-onderzoek-of-zwitsers-onderzoek/
https://www.antennebureau.nl/plaatsing-antennes/aantal-antenne-installaties-voor-mobiele-communicati
https://tweakers.net/nieuws/178362/kpn-voorzag-eind-2020-meer-dan-helft-zendmasten-van-5g-en-geupgradede-backhaul.html#:~:text=Ter%20vergelijking%3A%20KPN%20heeft%20momenteel,Randstad%20en%20in%20Noord%2DBrabant.
https://www.dialogic.nl/wp-content/uploads/2021/05/Dialogic-De-ontwikkeling-van-het-aantal-antenne-opstelpunten.pdf